Türkiye'de Elektrikli Araba almanın zamanı geldi mi?

Tüm dünyada otomobil üretiminde gelişen teknoloji ve çevresel etkiler ile birlikte, dizel veya benzinli araçların yerini elektrikli araçlar alıyor. Peki, Türkiye pazarında elektrikli araç satışları ne durumda?

Otomobil ve Teknoloji her geçen gün birbiriyle daha sıkı ilişki kuran iki kavram.  Özellikle son yıllarda Elon Musk’ın Tesla sı ile öne çıkan elektrikli araba kavramı, BMWMercedesAudi gibi Avrupalı otomobil devlerinin de ağırlık vermeye başlaması ile daha da hayatımızın içine girmeye başladı.

Dünya genelinde fosil yakıtların yarattığı çevre kirliliğine karşı artan duyarlılık, 2040 yılına kadar dizel ve benzin ile çalışan içten yanmalı motorların üretiminin durdurulması planını gündeme getirdi. Bu durum karbon salınımını neredeyse sıfıra indiren elektrik motorlu araçlara geçiş sürecini hızlandırdı. Amerika, Avrupa ve Uzak Doğu gibi önemli otomobil pazarları altyapılarını buna göre düzenlemeye başladı.





Peki, bizi asıl ilgilendiren Türkiye Araç Pazarındaki durum ne? Satış, şarj istasyonları, servis, altyapı gibi önemli detaylarda elektrikli araçları tercih etmeye ne kadar hazırız?

Hali hazırda bir süredir Tesla, BMW i3, Mercedes EQC, Hyundai KONA gibi sadece elektrikle çalışan araçlar ülkemizde satılmakta. Bunların dışında markalar Hybrid, yarı hybrid gibi daha çevreci motor tercihleri de sunuyor.




Elektrikli otomobile geçişte en önemli sorun elbet Menzil (araç pilinin sağlayabildiği sürüş mesafesi) olarak görünüyor. Henüz içten yanmalı motorlara göre daha kısıtlı menzil sunmaları, şarj istasyonu sayılarının yeterli olmaması, elektrikli araçlara özel servislerin yeterli sayıda olmayışı karar vermede etkin faktörler.

Bunun yanında avantajları da bir hayli fazla. Öncelikle atmosfere zararlı karbon salınımı yapmadıkları için daha temiz bir çevre ve gelecek vadetmeleri, çok kısa sürede hızlanarak daha dinamik bir sürüş keyfi sunmaları, daha az mekanik parça ve donanıma sahip olduklarından düşük bakım ve servis maliyetleri, gerekirse bir ev prizinde bile şarj edilebilmeleri gibi.

Özetleyecek olursak, gelecek nasıl vazgeçilmez ise elektrikli otomobile geçiş de o kadar kaçınılmaz görünüyor. Ülkemizde de bununla ilgili tüm altyapıların bir an önce sağlanması ile artık yollarda çok daha farklı bir araç yelpazesi göreceğimiz günler yakındır.

ARAÇ SEÇİMİNDE YARDIMA İHTİYACINIZ VAR MI?

+90(212) 659 45 45